Přeskočit na obsah

Písně pro děti a s dětmi – 19. listopadu odpoledne

Listopadový koncert Lieder Company Prague nesoucí název „Písně pro děti a s dětmi“ je v mnoha ohledech netypický. V první řadě na něm nevystoupí pouze etablovaní sólisté – sopranistka Jana Sibera a tenorista Ondřej Holub, ale především devět dětských sólistů, které vybrala v červnu porota ve vypsaném konkurzu. U klavíru se v průběhu koncertu budou střídat klavíristé Jan Dušek a Bohumír Stehlík, v závěrečné skladbě se u něj potkají oba. 

Další mimořádností je i čas začátku koncertu, který byl s ohledem na dětské účinkující a dětské posluchače posunut na 15 hodin odpoledne. Koncert se koná 19. listopadu v Sále B. Martinů Lichtenštejnského paláce v Praze (HAMU).

Sibera
holub jmeno
Dusek
Stehlik

Cílem koncertu je prezentovat dětskou písňovou tvorbu českého skladatele Viktora Kalabise (1923–2006), od jehož narození si v letošním roce připomínáme sto let. Jeho tvorbu pro dospělé interprety jsme uvedli na koncertě v červnu. V letošním roce tak v rámci sezónu provedeme komplet písní pro zpěv a klavír. 

Vztah Viktora Kalabise k dětem je všeobecně známý, byl iniciátorem vzniku mezinárodní soutěže pro mladé hudebníky Concertino Prague a redaktorem dětského vysílání v Českém rozhlasu. Právě toto vědomí nás vedlo k úmyslu uvést i jeho písně určené dětským zpěvákům a především upozornit na jejich existenci i pedagogy zpěvu po celé naší vlasti. Červnového konkurzu se nakonec zúčastnilo více než třicet zpěváků, z nichž porota ve složení Alena Hellerová, Roman Janál, Petr Louženský a Jan Dušek vybrala devět, kteří vystoupí na tomto koncertě.

Kalabis barva

Tito nadaní zpěváci z různých koutů vlasti vystoupí ve třech cyklech Viktora Kalabise: Písničky pro nejmenší, op. 37 jsou nejmladším cyklem z roku 1973 a Kalabis v nich demonstruje svou schopnost vytvořit jednoduché melodie a opatřit je dostatečně zajímavým doprovodem, který dětského interpreta neruší. Dětské písně, op.15 vznikly v roce 1958 a už od prvních tónů je jasné, že jsou určeny vyspělejším zpěvákům. Nejen, že pěvecké party zahrnují náročnější intervaly, ale i klavírní doprovody jsou prokomponovanější a náročnější. Album lidových písní, op. 23 z roku 1963 pak představuje známější i méně známé lidové písně ve velmi zdařilých a přitom zřídka uváděných úpravách.

Mimo Kalabisova díla zaznějí i dva písňové cykly, které jejich autoři zamýšleli pro dospělé interprety, ale pro (nejen) dětské posluchače. Prvním z nich je cyklus Čtyř písní pro děti francouzského mistra písňového žánru Francise Poulenca. Vtipné a zábavné písně z roku 1934 přednese tenorista Ondřej Holub.

Okamžitě po premiéře získalo značný ohlas i pět písní Leonarda Bernsteina, které na vlastní texty v roce 1942 zkomponoval pod názvem I Hate Music (Nesnáším hudbu). Brilantní personifikace sólistky do postavy desetileté Barbary je podpořena prvky jazzu a neotřelých harmonií. Cyklu se ujme sopranistka Jana Sibera.

V neposlední řadě zazní na závěr koncertu ve světové premiéře i nová skladba mladé skladatelky Darjy Kukal Moiseevy Pod vodou, na naši objednávku zkomponovala na text své sestry Olgy Moiseevy. V letošním roce se tak jedná o premiérové uvedení díla čtvrté skladatelky, kterou jsme oslovili. Její jednověté dílo pro dívčí hlas, soprán, tenor a čtyřruční klavír staví do protipólu různé typy osobností – od dětsky upřímné dívky, přes impresionisticky pojatou zasněnou mořskou vílu až po rozverného a jazzově stylizovaného mořského kluka. S autorkou jsme pořídili i krátký video-medailon, ve kterém hovoří o genezi skladby i svém kompozičním uvažování.